Veelgestelde vragen

Wat is het EAC ?
EAC staat voor European Anatomy Campus, een Europees samenwerkingsverband van trainingsfaciliteiten. Faciliteiten die het voor artsen en anders medisch betrokken mogelijk maakt om op kwalitatief hoog niveau zich medische kennis en vaardigheid eigen te maken en/of nieuwe vaardigheden of instrumenten te ontwikkelen. De bij EAC aangesloten faciliteiten maken hiervoor onder meer gebruik van lichaamsdonoren, opdat het geleerde of het ontwikkelde de realiteit zo dicht mogelijk benadert.

Wie mag zich aanmelden als lichaamsdonor ?
Uiteraard de persoon bij leven zelf. Als aannemelijk te maken is dat het de uitdrukkelijke wens was van een reeds (kort tevoren) overledene, mag ook een nabij familielid deze wens uiten en op papier bevestigen en daarmee de beschikbaarstelling formaliseren.

Hoe worden de lichamen bewaard ?
Dat hangt helemaal af van de vraagstelling van de onderzoekers en van de studenten, maar ook van de locatie waar de donor terecht komt. Een gangbare methode is balsemen. Dit is door en door conserveren van het gehele lichaam zodat het (bijna) niet meer kan ontbinden en zo voor zeer veel onderwijs en onderzoek gebruikt kan worden. Middelen voor dit conserveren kunnen van instituut tot instituut verschillen. Een andere mogelijkheid is bevriezen. Artsen en onderzoekers noemen dit ook wel “fresh-frozen”.

Wat gebeurt er uiteindelijk met het lichaam ?
Vrijwel alle instituten doen hun uiterste best om de wens van de donor zo goed mogelijk uit te voeren en het lichaam zo optimaal mogelijk te gebruiken. Er kan soms wel jaren over heen gaan eer werkelijk alles geleerd is van wat er te leren valt. Maar eens komt dat moment. De resten worden dan, zei het anoniem, gecremeerd. De as wordt, afhankelijk van het crematorium dat daarvoor gevraagd wordt, bij voorbeeld uitgestrooid over zee of op een kerkhof  op een zogeheten strooiplaats of askuil.